Huwelijk & Geregistreerd partnerschap
Heb je trouwplannen? Of ben je al getrouwd of geregistreerd als partner?
De wet die de regels van het huwelijk of geregistreerd partnerschap bepaalt, is op 1 januari 2018 gewijzigd. Wie trouwt zonder eerst huwelijkse voorwaarden te maken, trouwt in de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen.
Je hebt dus niet automatisch huwelijkse voorwaarden. Dat is een groot misverstand. Als jullie elkaar (en daarmee ook jullie gezin) willen beschermen tegen schulden die ontstaan tijdens jullie huwelijk, dan móet je huwelijkse voorwaarden maken. Bedenk daarbij dat het absoluut niet alleen een ondernemer is, die tijdens het huwelijk schulden aangaat.
Wat zijn huwelijkse voorwaarden?
Als je praat over huwelijkse voorwaarden wordt bedoeld een overeenkomst tussen (aanstaande) echtgenoten, waarin zij de spelregels afspreken die op hun huwelijk van toepassing zijn. Voor geregistreerde partners wordt deze overeenkomst aangeduid als “partnerschapsvoorwaarden”. De juridische werking daarvan is gelijk aan die van huwelijkse voorwaarden. In huwelijkse voorwaarden wordt het recht op bezit en inkomen van beide partners vastgelegd.
Regel je niets? Dan trouw je in wettelijke beperkte gemeenschap van goederen.
Als je huwelijkse voorwaarden maakt wijk je af van het wettelijk stelsel. Wil je huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, dan moet je naar de notaris. Samen met de notaris bespreek je jouw wensen en mogelijkheden. Dat zijn er veel. Je mag bijna alle afspraken maken die u wilt. Huwelijkse voorwaarden mogen allen niet in strijd zijn met, zoals de wetgever dat aangeeft, de goede zeden en openbare orde. Ook mogen huwelijkse voorwaarden niet in strijd zijn met dwingende wettelijke bepalingen. Je mag bijvoorbeeld niet afspreken dat bij echtscheiding geen recht op partneralimentatie bestaat.
Huwelijkse voorwaarden worden na ondertekening door de notaris ingeschreven in het huwelijksgoederenregister van de Rechtbank. Het huwelijksgoederenregister is openbaar. Wil je weten of iemand huwelijkse voorwaarden heeft, dan kan je dat hier controleren.
Met huwelijkse voorwaarden wijkt u dus af van de wet. U mag deze in principe invullen zoals u zelf wilt, zolang u maar niet tegen andere wettelijke regels ingaat. Dat heet “contractsvrijheid”. U kunt bijvoorbeeld niet van de regels van ‘gezinsbescherming’ afwijken. U hebt altijd toestemming van uw partner nodig om het gezamenlijke huis te verkopen of er een hypothecaire lening op af te sluiten. Ook kunt u zich niet onttrekken aan uw onderhoudsplicht ten opzichte van de ander.
Wat kunnen redenen zijn om huwelijkse voorwaarden op te stellen?
Wat kan voor jullie een reden zijn om huwelijkse voorwaarden te laten maken? Wij geven je er een aantal:
1. Je wil zelf bepalen wat je wel of niet met elkaar wil delen ingeval van echtscheiding
De wet bepaalt wat je wel en niet deelt bij echtscheiding. In huwelijkse voorwaarden bepaal je dat zelf en leg je vast wat je wel en niet met elkaar deelt.
2. Je hebt spaargeld in het huis zitten
Als een van jullie beiden (meer) spaargeld heeft besteed aan het huis waarin jullie wonen, wil hij/zij dat geld misschien terug bij echtscheiding. Dat leg je dus vast in huwelijkse voorwaarden.
3. Je hebt een bedrijf of je wil in de toekomst een bedrijf beginnen
Door het maken van huwelijkse voorwaarden kan je het vermogen van jouw partner beschermen tegen de bedrijfsrisico’s van jouw bedrijf. Ook voor ZZP-ers zijn huwelijkse voorwaarden interessant.
4. Je woont nu samen en wil dat financieel alles hetzelfde blijft
Je “voorkomt” een gemeenschap van goederen door huwelijkse voorwaarden te maken. Daarin spreek je af dat alles zoveel mogelijk hetzelfde blijft als nu (ook wel “koude uitsluiting”)
5. Je bent eerder getrouwd geweest
Wil je niet meebetalen aan de partneralimentatie die jouw partner moet betalen, dan heb je huwelijkse voorwaarden nodig. Er zijn ook huwelijkse voorwaarden nodig als de echtscheiding van jouw partner nog niet (helemaal) is afgewikkeld.
6. Je hebt schulden
Als je schulden hebt, dan kan je er met huwelijkse voorwaarden voor zorgen dat jouw partner daar geen of minder last van krijgt.
7. De samenstelling van jullie gezin is afwijkend van de standaard
Bij samengestelde gezinnen of inwonende ouders (mantelzorg) is maatwerk nodig. In huwelijkse voorwaarden (en testamenten) maak je de financiële afspraken voor je gezin op maat.
8. Je gaat mogelijk in het buitenland wonen of je trouwt met iemand met een andere nationaliteit
In huwelijkse voorwaarden leg je vast welk recht op jullie huwelijk van toepassing is. Je voorkomt daarmee verschillende huwelijksregels van verschillende landen.
9. Bij echtscheiding wil je geen ruzie over van wie welke spullen zijn
In huwelijkse voorwaarden kan je vastleggen welke spullen van wie zijn. Je vermindert de kans op ruzie bij echtscheiding.
10. Je wil alles met elkaar delen, ook bij echtscheiding
Als je alles samen met elkaar wil delen, ook bij echtscheiding, dan heb je huwelijkse voorwaarden nodig. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat je algehele gemeenschap van goederen hebt (de “ouderwetse” gemeenschap van goederen van voor 1 januari 2018). Je moet je natuurlijk wel de mogelijke gevolgen daarvan realiseren.
Onderstaande video geeft je verdere informatie:
Checklist voor (aanstaande) echtgenoten
Bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden kan je – in overleg met de notaris – zelf bepalen waarover je afspraken wil maken. Je moet natuurlijk wel weten waarover je afspraken kan maken. In ieder geval dient aandacht te worden besteed aan de volgende onderdelen:
- Afspraken over het wel of niet delen van vermogen op het moment van trouwen
- Afspraken over het wel of niet delen van (toekomstige) schenkingen en erfenissen
- Afspraken over het wel of niet delen van inkomen
- Afspraken over de verdeling van kosten van de huishouding
- Afspraken over compensatie van de niet-werkende partner (die bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen op zich heeft genomen en daardoor niet kan werken)
- Afspraken over een onderneming van een van jullie, het veilig stellen daarvan en eventueel delen van waarde ingeval van echtscheiding
- Regelingen voor eventuele beperking van inkomensverrekening bij bedrijfsverliezen en/of compensatie van bedrijfsverliezen voordat verrekening plaatsvindt
- Regelingen voor de woning en de financiering daarvan
- Vaststelling van premieplichtigheid van levensverzekeringen en voldoening van premies
- Afspraken over de afwikkeling bij echtscheiding (wat wordt er gedeeld en wat niet)
- Afspraken over het al dan niet delen van pensioenrechten bij echtscheiding
- Beoordeling van de gevolgen bij overlijden van één van jullie van de echtgenoten
Wil je meer weten of heb je vragen ? Neem dan contact met ons op.
Wij helpen je graag.