Alles wat je moet weten over het levenstestament
Heb je er wel eens over nagedacht wat er gebeurt als je jouw eigen zaken niet meer kan regelen? Wat er gebeurt als je door ziekte of ongeluk belangrijke zaken niet meer kan regelen?
Als je wilsonbewaam raak en niet meer in staat bent jouw zaken te regelen, komt er veel op je af. Veel zaken hadden vooraf geregeld kunnen worden. Wat zijn jouw wensen op medisch gebied? Hoe wil je dat dingen financieel geregeld zijn? Wie neemt er beslissingen voor jou? Dat bepaal jij in een levenstestament. Jij laat weten wat jouw wensen zijn en wijst iemand die namens jou kan en mag handelen. Zo houdt je zelf de regie.
Wat is een levenstestament?
Bij de notaris kan je een levenstestament opstellen. Je wijst daarbij één of meer personen aan je vertrouwt. Jij bepaalt wat je wil regelen en wie dat mag regelen. Je kan iemand volmacht geven om jouw vermogen te beheren of jouw wensen op medisch gebied kenbaar te maken. Jij blijft bevoegd, maar je wijst iemand aan die beslissingen namens jou kan nemen als je dat zelf niet meer kan.
Let op: een levenstestament gaat alleen over zaken tijdens leven. In een gewoon testament bepaal je wat er gebeurt als je overlijdt. Het is dus niet hetzelfde.
Waarom een levenstestament?
Als je hier niet op tijd over nadenkt, is het misschien te laat. Als je niet meer wilsbekwaam bent kan je geen levenstestament meer maken. Het is voor iedereen, jong en oud, belangrijk om hier op tijd bij stil te staan. Ook op jonge leeftijd kan iemand iets overkomen. Als je een ongeluk krijgt en daardoor in coma raakt, kan je ook niet(s) meer beslissen.
Als je wilsonbekwaam bent kan je maken krijgen met de wettelijke beschermingsmaatregelen: bewind, mentorschap of curatele. Een kantonrechter wijst dan iemand aan die jouw financiële of medische belangen gaat behartigen. Let op: mensen die met elkaar gehuwd zijn mogen ook niet automatisch voor elkaar tekenen. Veel mensen denken dat, maar dat is een groot misverstand. Ook zij hebben een levenstestament nodig.
Hieronder een korte toelichting van de Vereniging voor Estate Planners in het Notariaat:
Financiële, medische en persoonlijke voorkeuren
In een levenstestament regel je financiële, medische en persoonlijke zaken. Financiële zaken hebben betrekking op praktische zaken als belastingaangifte of verkoop van een huis. Bij medische zaken kan je denken aan het overleg met een de arts, maar ook wie toestemming kan geven voor een operatie. Dat regel je in de medische volmacht. Ook een behandelverbod of euthanasieverklaring kan worden opgenomen; dat moet je alleen wel in heel nauw overleg met de huisarts doen. Een notaris is géén arts. Door het vastleggen van jouw wensen confronteer je jouw naasten niet met onzekerheden.
Een levenstestament wordt geregistreerd in het Centraal Levenstestamentenregister. Zo is altijd duidelijk of en wanneer iemand een levenstestament heeft gemaakt.
Over al deze mogelijkheden van het levenstestament lees je meer in onderstaande brochures.
Wil je meer weten over het vorenstaande? Neem dan contact met ons op.
Wij helpen je graag.