logo_van_der_veer
logo_van_der_veer
Mogelijke verlaging jubelton per 1 januari 2023

Het is mogelijk om de schenkingsvrijstelling voor een eigen woning vanaf 1 januari 2023 te verlagen. Dat maakte het kabinet bekend. Nu kunnen ouders nog eenmalig 106.671 euro belastingvrij – de jubelton – aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar schenken voor de aankoop van een eigen woning. Het lijkt daarbij logisch om volgend jaar als maximum bedrag 27.231 euro aan te houden.

Dit bedrag komt overeen met het bedrag van de eenmalige verhoogde vrijstelling voor schenkingen tussen ouders en kinderen, waardoor dit volgens het kabinet begrijpelijk is voor de consument. Het kabinet wilde eigenlijk de schenkingsvrijstelling eigen woning schrappen, maar dat bleek vanwege de benodigde aanpassingen bij de Belastingdienst niet eerder mogelijk dan 2024. Na het krokusreces wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de kabinetsplannen voor de jubelton.

Duurdere woning
Uit een rapport van onderzoeksbureau SEO bleek eind vorig jaar dat de schenkingsvrijstelling eigen woning door een deel van de ontvangers vooral wordt gebruikt om een duurdere woning te kopen. De vrijstelling was per 1 januari 2017 verruimd met de verwachting dat personen onder de 40 jaar deze zouden gebruiken voor schuldaflossing.

Bron: KNB.NL

nl_NLNederlands